Loader

Priče o deci

24.novembar,22:34

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji dodelila je nagrade za profesionalno i etičko medijsko izveštavanje o inkluziji najugroženije dece u Srbiji.

Nagradu za TV emisiju dobio je Mirko Rudić, saradnik „Vremena“ koji je napravio televizijski prilog „ISON- priča o dečjem horu u Novom Sadu“ (video na početku teksta).

Autor priče o dečijem horu: Novinar Mirko Rudić (Foto: A. Anđić)

Hor o kome je reč nalazi se u Novom sadu, u osnovnoj školi „Milan Petrović“. Tu su u početku bila samo deca sa smetnjama u razvoju, ali su se gosti iz drugih škola, ulica i krajeva grada vremenom odomaćili i postali stalni članovi. Tako je uobičajeni put mnogo potrebne inkluzije obrnuo smer. Kako je saopšteno, Rudićeva emisija, u produkciji „A-media“, koja je prikazana na TVB92, je „jednostavna i iskrena“.

„Sami akteri ovog poduhvata govore o njegovom spontanom nastanku i njegovom višestrukom značaju. Ali – što je važno, jer je televizija u pitanju – ovde isto toliko, na momente još i ubedljivije, govori sama slika. Ona pokazuje dečija lica usredsređena na vežbanje tokom horske probe, unesena u zajedničku pesmu koja se izvija vođena zvucima gitare. Gledaocu, kao i slušaocu, ta pesma, kako god da je otpevana, lepo zvuči zbog kombinacije svih tih i takvih glasova“, stoji u saopštenju UNICEF-a.

Zahvaljujući članku „Nema za hleb, a kamoli za lutku“, objavljenom u nedeljniku Kragujevačke, Marija Obrenović pobedila je u konkurenciji štampanih medija. U svom tekstu je prikazala sumorne podatke na primeru grada Kragujevca da bi, kako je ocenio žiri, oslikala siromaštvo dece kojoj je neophodna potpunija socijalna inkluzija.

Nagradu za radio emisiju dobio je Saša Stojković, za svoj prilog namenjen prvenstveno romskoj populaciji „Deca, najveće žrtve readmisije“, koji je emitovan na O.K. radiju u Vranju.

Petočlani žiri nagrade činili su novinarka Branka Otašević, pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović, novinarka Sanja Lubardić, predstavnica za medije kompanije Telenor Ana Davičo, i predstavnica za medije UNICEF-a Jadranka Milanović.

Osnovni kriterijum bio je promovisanje dečijih prava i opštih profesionalnih novinarskih kriterijuma izveštavanja, uključujući kvalitet izveštavanja, etičnost, javnu korist, kao i da li se materijal može smatrati inicijatorom pozitivnih promena u društvu i promena društvenih normi.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve