Loader

Asanža izručuju Švedskoj

03.novembar,14:28

Osnivaču Vikiliksa, Džulijanu Asanžu, sud u Londonu odbio je žalbu na odluku da on bude izručen Švedskoj, državi u kojoj ga terete za silovanje i seksualno zlostavljanje dve žene. Asanžu još preostaje mogućnost da uloži žalbu Vrhovnom sudu.

Sudije Džon Tomas i Dankan Ousli doneli su odluku da Asanž treba biti poslat u Švedsku i da tamo mora da odgovara na optužbe.

Asanž negira optužbe i ponavlja da iza svega stoje obaveštajne službe SAD, te da je reč o političkom progonu zbog onoga što Vikiliks jeste – sajt koji je ogolio svetsku politiku, interese velikih sila i američku diplomatiju.

„Ni u jednoj zemlji nisam osuđen ni za jedno kirivično delo. Ipak, evropski nalog za hapšenje toliko je restriktivan da sud u Londonu nije u mogućnosti da uopšte razmatra činjenice u ovom slučaju. Odluku o daljim koracima donećemo narednih dana. Ceo sudski proces možete pratiti na sajtu, jer verujem da će biti pokušaja da se cela priča spinuje, kako se to dogodilo i danas, ali samo na tehničkom nivou. Zato na sajtu prioverite šta se istinski događa u ovom slučaju“, rekao je Asanž.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve