Loader

Egipat: Sukob Kopta i vojske

13.oktobar,10:55

Oko 10.000 hrišćana koji su noslili krstove i slike Isusa i muslimana koji pozivaju na versku toleranciju izašlo je u nedelju uveče na ulice Kaira da zajedno mirno protestuju protiv nasilja kojem su izloženi Kopti u Egiptu. Trebalo je da se susretnu kod zgrade državne televizije blizu trga Tahrir koji je postao jedan od simbola „Arapskog proleća“. Povod je bio što su pre deset dana radikalni islamisti zapalili jednu crkvu koptskih hrišćana u provinciji Asuan na jugu zemlje, a tom prilkom egipatske snage bezbednosti nisu intervenisale.

Početak protesta Kopta u Kairu. Foto: Reuters

Očevici kažu da su Kopte već na putu ka zgradi televizije gađali kamenjem, da su se čuli pucnji. Ispred televizije situacija je eskalirala, demonstranti su se sukobili sa vojskom. Izveštač nemačkog Špigla iz Kaira citira jednog demonstranta koji kaže, da su vojnici, čim je povorka koptskih hrišćana stigla, bez ikakvog povoda počela „da baca suzavac i da nas bije pendrecima“, da su demonstranti bili nenaoruženi, da su došli da protestuju protiv nasilja. Drugi pak tvrde, da su neki demonstranti gađali vojsku kamenjem, da su opkolili i napali jednog policajca, te da je to bio uzrok brutalne reakcije snaga bezbednosti.

Ko je prvi počeo, da li su se među demonstrante koji su mirno protestovali ubacili huligani da bi izazvali nerede, ne zna se. Sigurno je da je vojska žestoko reagovala protiv Kopta, što nije činila kada su radikalni islamisti pre oko mesec dana napali izraelsku ambasadu ili prošlog marta zapalili jednu crkvu u Kairu. Jedno oklopno vozilo se velikom brzinom zaletelo među demnsrante i počelo da ih gazi i rasteruje, što se vidi na snimku na vrhu stranice. Vojnici su na Kopte pucali bojevom municijom. Neki očivici kažu da su neki demonstranti oduzeli oružje vojnicima i uzvratli paljbu.

Oklopno vozilo velikom brzinom se zaleće među demnsrante (Foto: Reuters)

Jedan od najspornijih momenata je što su na programu državne televizije Channel 1 pozvali svu muslimansku braću da pomognu ugroženim vojnicima. Obrazloženje je bilo da hrišćani prave nerede i ubijaju vojnike. Na to su navodno pripadnici radikalnih muslimanskih grupa istrčali na ulice naoružani motkama i noževima i krenuli da se obračunavaju sa Koptima. U sukobu je ubijeno 24 ljudi, među njima 4 vojnika, povređeno je preko 200. Demolirane su hrišćanske prodavnice, uništene pojedine radnje koje prodaju alkohol, ispred koptske bolnice paljeni su automobili.

Predsednik egipatske vlade Esam Šaraf, koga je postavila vojska, izjavio je da je stupio u kontakt sa poglavarima crkava i pozvao ih da smire situaciju. On je oštro osudio nerede i nasilje i optužio radikalne snage da izazivaju haos sa namerom da u zemlji izazovu verski razdor.

U Egiptu bi 28. novembra trebalo da se održe prvi demokratski izbori posle pada predsednika Hosnija Mubaraka.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve